divendres, 28 de desembre del 2007

Així van néixer.

El tio Gori i la tia Caballera´, una nova parella de gegants per a Vinaròs (juny 1.999)

EMILI FONOLLOSA, Vinaròs News

Les festes majors de Sant Joan i Sant Pere que s’engegaran el pròxim 18 de juny, com bé consta en aquest número especial del "Vinaròs", tindran tot un esdeveniment, com és el bateig de la nova parella de gegants que per a la ciutat de Vinaròs han construït el conegut escultor local Agustí Roso i l’actor i pirotècnic integrat a Xarxa Teatre Toni Fabregat. Vinaròs compta ja a hores d’ara amb una parella de gegants.

Toni i Rosso, enfeinats elaborant els gegants (VIDAL)

Des de fa molts anys, existia la idea de crear una segona parella, però amb personatges vinarossencs; s’ha escollit per una banda el "tio Gori", un home que fou molt popular a la ciutat, component de les "Camaraes" i conegudíssim per dir sempre l’expressió "Salta menuda!". Com a acompanyant, tindrà la tia Caballera, que ve a ser el "prototip" de la donar marinera vinarossenca, a l’igual que el "tio Gori" representarà molt bé el típic llaurador. Tots dos aniran vestits amb les robes més tradicionals. El bateig es farà amb tota la solemnitat que requereix, el lloc escollit és el passeig marítim, un lloc molt vinarossenc i estaran presents una gran quantitat de gegants del nord de Castelló i sud de Tarragona. Els gegants d’Alcanar i Benicarló han estat els escollits per fer de padrins i també actuarà el grup Al Tall. Els caps han estat fets de fibra de vidre i armadura d’alumini. Rosso modelà en fang els rostres dels dos personatges, rejovenits per recordar-los quan estaven en els "millors moments" per a després fer el motlle amb escaiola.


El dia del Corpus, desfilaren els actuals nans i gegants (ALCÁZAR)

Els gegants actuals van ser adquirits per l'Ajuntament l'any 1944 a Barcelona, a l'establiment "El Ingenio" al qual va anar M. García Julbe a comprar-los, com informa l’historiador local Alfred Gómez. Representen els Reis Catòlics, Isabel i Fernando. Hi ha molts d'iguals a Catalunya perquè es van fer amb el mateix motllo. L'armadura es va construir a Vinaròs, a l'antic Taller de Tomás Miralles del carrer del Pont. El ball el van idear es funcionaris de l'Ajuntament Batiste Bel i Ramon Romillo. Els nanos són de finals dels seixanta, quan substituiren uns altres que estaven molt deteriorats. Representen la Família Ulises del TBO (Ulises, Sinforosa, Filomena, Lolin, Merceditas i Policarpito). La dança amb el "xoc,xoc" de les castanyetes és prou antiga. La festa dels nanos i gegants no se sap quan comença però al segle XVII ja existia a Vinaròs, com destaca Gómez. La nova parella de gegants serà guardada en companyia de l’anterior i totes dues participaran des d’ara en qualsevol de les trobades que es fan arreu dels pobles que en tenen. L'última que s'ha fet fou amb ocasió de la festa del Corpus, diumenge 6 de juny. Vinaròs és una ciutat que sempre ha apreciat molt aquests ninots, fins i tot hi ha una melodia popular que acompanya les seues desfilades.